The Only Exception

Tävlingplaneringen ser ut som följande nu:
11 Oktober LB:1 KM Vissmålen
18 Oktober 100, 100 Lok Bratteborg
Tänkte dra en helklippning nästa helg så är han fin dessa två tävlingar och sedan får han nog underhållas med nån ful halvklippning. Han envisas ju med att frysa så. Så kan man ta en helklippning till våren sen igen, sista klippningen för säsongen. Ska testa det i år iaf. är planen.

Levde farligt redan då, Issa <3

Tranemo CC

Här kommer inlägget om senaste tävlingen, bättre sent än aldrig, right? Det började mycket bra med att vi var där i god tid, gick hoppbanan och då kändes det väl lite värre. Stoooor gräsbana men ändå hade dom tryckt in tre banor "var för sig." Så vår bana gick väl på knappa 20x40m. Lite tråkigt när det dessutom var blött och halkigt och alla svängar var omhoppningsvägar.
Fokus på dressyren igen, kändes bra på framridningen, men eftersom jag visste att han vart spänd på själva tävlingsbanan sist så kändes det lite förgäves att sitta där och trimma. Förväntade mig samma sak igen liksom. Dock var han mycket mer avslappnad och påverkningsbar än sist där. Så det var bra, kändes jättefint men slutade bara på 65,5% vilket var någonstans i mitten av startfältet.
Inför hoppningen denna gång så var vi även tvugna att brodda, dåligt underlag på dressyrbanan så vågade inte ha långa broddar där och det var nödvändigt på gräsbanan såklart. Emelie skötte broddningen galant och Camilla var förste stolpe, medan jag bytte om på Nicke och mig själv. Gick mot hoppningen samtidigt som hon med startnumret före mig. Så det kändes bra. Framhoppningen kändes pannkaka, kom inte ens okej på räcket en enda gång, oxern i andra varvet gick bättre. Nicke funderade nog mest på underlaget då vi endast hoppat på gräs ett meeting innan och det är väldigt många år sedan.
Bestämde mig för att det fick räcka och hoppades på bättre lycka inne på banan. Var 21-22m på tre distanser. Gick väl på en 6-7 språng, så halt var det och så snäva svängar var det innan distanserna så man hade liksom ingen fart, alls. Kändes ändå okej fram till sista linjen (eftersom Nicke snällt ställer upp och skuttar över från nästan stillastående.) Mot sista linjen blev jag antagligen för passiv och tyckte väl att han hoppade ju där på resten av oxrarna, men icke. Var egentligen inget svårt läge, han hade bara behövt sträcka lite på sig. Men med så dålig fart var det bara att göra en volt och komma igen. 4 fel för stopp och 2 för överskriden tid. Var många fler som hade problem på hoppbanan så kändes ändå inte så farligt.

Skönt att äntligen kunna slappna av lite, brodda på små brodd igen, borsta, mata, lasta och sedan gå terrängen. Här blev Emma vit i ansiktet kan jag tala om. Jämfört med de tävlingar jag varit på hittills. (Boxholm och Åkerbo.) Så var detta svårt. Redan hinder nummer 2 var högt och långt, lägg till smalt. Trean okej, uppförsbacke till fyran hoppa på krönet och dra över 2 hinder i nedförsbacke. Då snackar vi inte lutning, vi snackar backe. Jag önskade att jag var anmäld till ponnyklassen. Efter dessa 2-6 kändes banan mer överkomlig, så när som på sista hindret som jag tyckte var stort också.
Satte som plan att hoppa högsta hindret på framhoppningen och om det kändes ok skulle jag galoppera iväg och ta banan som den kom. Sat och gjort, kändes toppen på framhoppningen, Nicke var glad och lagom laddad, lyssnade fram och tillbaka och gjorde något halvtamt försökt till bocksprång.
Blev uppropad och gick mot starten, klockan räknade ner och iväg var vi. Hinder 1-3 kom vi över, dock kändes Nicke mycket mer tveksam än sist, han skyggade för underlaget bland annat. Tappade lite för mycket fart upp till fyran så där tog det stopp. Kom över på nästa försök. Femman i backen ville han slinka förbi så han sicksackade mot och stopp även där. Här tog förnuftet slut. Så på min övertalan hoppade vi femman och sexan i backe ner, sedan svängde vi tillbaka mot vattnet, fick galoppera en ganska lång sträcka där, avbrott till trav innan vattnet och travade igenom det utan minsta tveksamhet. Galoppsträcka igen och sedan klippte vi 8, 9, 10 enkelt. Vidare mot trakhenern, perfekt läge så vi bara rullar på. Nicke tar av med fram och jag tar sikte på nästa hinder, banken. "Brak" och sen flyger jag, utan Nicke som har satt ner framhovarna igen, i graven. Det var det ungefär. Hade då fyra hinder kvar varav ett svårt.
Hade gjort mycket för mitt självförtroende att ta sig igenom denna bana som citat vickan "kändes som en utmaning" hon har ridit ~10 terrängstarter i år. Men, man kan inte få allt, och nog lär man sig alltid något. Jag lärde mig till exempel att lyssna på folk när de säger att det ofta är svårt där och man bör åka dit och träna innan. Jag lärde mig även att jag nog inte får slappna av så pass förrän vi väl har landat, (dock hade jag nog inte suttit kvar i vilket fall. Men kunde ju lagt till ett språng så han förhoppningsvis hade sett graven tidigare.) Ja, ja det är efter med det nu. Jag är glad att det inte var första terrängen för oss som var planen från början för då hade jag nog inte fortsatt. Nästa år blir det lättare tävlingsplats och mer träning innan.
Startstocken, hinder nummer ett. Sedan blev det värre så att säga.

Drones

Okej, Nicke är färdigflyttad sen en vecka tillbaka. Jobbade sista passet igår på Shell gick av kl 7. Så nu mina vänner är det bara resten kvar. Fälttävlan imorgon, nya jobbet på Måndag.
Nicke har gått så gott som hela veckan. Har ju nattjobbat så det har blivit lite lugnare men ändå hållts igång. Söndags var första dagen jag red på nya stället. Uteridbanan som mäter 40x60, måndag ute i skogen på fin ridväg, tisdag letade vi oss till NTR för hoppning i geggan, gick bra. Onsdagen blev det ridhus, men det var jättedammigt så det blev ett ganska kort pass där jag mest red igenom programmet. Torsdag vilade han och igår red jag igenom ordentligt på banan. Gjorde banan till två stora fyrkantsspår och bytte galopp och varv på mittenlångsidan och sedan öppna på nästa långsida, varvbyte, galoppombyte ny öppna. Höll på så i typ tio minuter sen red jag programmet på en mycket fin och lösgjord häst. Fattningarna satt inte riktigt där de skulle, han smyger in i galopp och tappar lite form. Vill ha en bestämd fattning och fram direkt, gärna med bibehållen form såklart. Halterna är också kaos, fast jag tycker jag rider och gör som jag ska så flyttar han gärna bak en hov några centimeter. Ger mig nog ut på grusväg idag och kör trav - halt - trav - halt. Vet att vi har några poäng att tjäna där ju.
Imorgon åker vi nångång mellan 6 och 6.30. Startar just nu 9.03 men får se vad de definitiva säger ikväll. Tar dryga timmen dit. Måste även brodda om mellan hoppningen och dressyren, då dressyren går i gropen där vi red LBn sist. Dåligt grusunderlag med risk för snubbel och hoppningen går på gräs. Det blir spännande, men har två hjälpredor imorgon, guld värt, så det ska nog lösa sig!

Stuff and things

Anledningen jag tänker skylla min dåliga uppdatering på är följande, jag har sagt upp mig på Shell och fått ett nytt jobb och därför ska Nicke flytta från Tenhult till Taberg. Jag vill verkligen inte flytta ifrån nuvarande stallgäng, men det blir ohållbart i vinter utan ridhus och det blir för dyrt att åka från Bankeryd till Tenhult och hem varenda dag.
På Fredag går Nickes flyttlass och den 21 september börjar jag på Scandinavian Photo. Det känns fortfarande helt surrealistiskt, så kul ska det bli!
Har alltså haft en hel del att fundera över, så att säga. Men nu är det uppsagt på ett jobb och i ett stall och påskrivet nya kontrakt på nytt jobb och ny stallplats, känns bra, även om det är många jag kommer sakna både i gamla stallet och på macken.

Åkerbo

Tjena!
Här kommer ett inlägg om senaste tävlingen och därefter ska jag berätta om varför jag inte skrivit på ett bra tag och att det delvis beror på att jag förmodligen kommer få mer tid för bloggen inom en snar framtid!

För en vecka sedan, alltså i Söndags var jag Elin och Nicke i Åkerbo. Laban och Vickan var också där. Vi åkte 6.20 och kom hem 18.20! Det tog drygt 2 timmar att köra och Nicke skötte sig exemplariskt där bak. Väl framme letade vi rätt på sekretariat och gick hoppbanan, sen var det i stort sett bara att lasta ut, byta broddar klä på dressyrklädsel och hänga fram hoppklädseln i turordning.
Försökte väcka honom så gott det gick på framridningen, det var dressyr på tre banor och ingen jätteframridning så det var rätt trångt och lutade lite hit och dit. Fick ändå en okej känsla. Jag startade som nummer två och de med samma färg på nummerlappen som jag (som alltså tävlade mot mig) hade alla jättefina hästar. Nicke är med fin och stadig ja, med inte så wow eller flashig liksom. Så kände mig lite malplacerad, hade ju faktist förväntat mig att vara en av dom bättre efter helgen innan då vi nästan låg på 70% i LA..
In på banan som var 60x20 och på gräs såklart, har aldrig tidigare tävlat dressyr på gräs och 20x60 var år sedan. Oengagerat från hästs sida och svårt att göra så mycket åt det där och då tyvärr, (behöver spö för att peta igång och gärna lite galoppslutor på det.) Inte mer med det iallafall, ut från banan i full trav mot släpet för att byta om. Sadelbyte, luvbyte, kavaj och hjälmbyte, linda bak, skydda fram, trav igen. Hoppade 6 språng på framhoppningen, sen var banan tom en stund och jag lät Nicke varva ner för att sedan galoppera över oxern en gång till och gå in på banan. 8 hinder 9 språng, som en fucking dans!
Behöver väl inte säga att det är längesen vi hopptävlade, men vad roligt det var! Tyckte nästan att en del hinder var höga men sen när man väl galopperar mot så ba "ne okej inte så högt kanske.." Var två linjer med 5 och 6 språng som vi båda gjorde lätt. Två fristående räcken som blev lite kass anridning med broms men det tar man ju sig över ändå om man heter Nicke! Det var fem placerade för dagen och vi låg på femte plats inför terrängen!
Nu var det äntligen tid att pusta ut, hjälpte Vickan byta om på sin häst och när hon hoppat klart besiktigade vi våra hästar innan vi kunde äta, gå terrängen och chilla.
Det var ju så smutt att vi fick gå terrängbanan uppsuttet innan start, men eftersom jag startade som nummer två fick jag hoppa fram innan banan var öppen att rida. Var 6 hinder att hoppa fram över, hoppade 5 av dom då jag tyckte ett var lite för högt, egentligen två men tvingade oss att hoppa det ena två gånger haha.
Från bangången, längst till vänster är "vårat" hinder halv coffin, grav till häck. Nicke laddade på en del när vi red banan, man fick trava eller skritta men man var tvungen att trava för att hinna typ. Ett par gånger var han sådär sprallig så man känner att han kan skjuta iväg när som helst. Då hade han alltså gått ett dressyrprogram en hoppbana och hoppat fram till terrängen, så han är INTE så trött som han försöker få mig att tro att han är. När vi visat färdigt hindren var det kanske 4 minuter till min start så det var bara att ta en liten galoppvolt och sen hålla sig i närheten av startfållan.
När det var 10 sek kvar så gick jag mot "startlinjen" då sa Nicke "nä jag vill inte gå", så när hon började räkna ner från 5 så ba "GÅ HÄST!!" då gick han så då fick jag panik att han skulle gå över linjen innan start, haha såna problem alltså :')
Vi kom iallafall iväg på anvisad signal, hoppade ettan jättesnällt, sen var det nedför till tvåan så höll bara upp huvudet och igång bakbenen planade ut och hoppade den, då tyckte Nicke det var passande att börja bocka, fick kontroll till trean och efter den följde en till nedförsbacke i lera där man också kunde bocka tyckte Nicke, hinder nummer fyra var det första jag tyckte var stort, kom i botten kändes det som men han skuttade snällt! När jag landade då så ba "vart fan ska vi nu?" Jag visste att vi hade en galoppsträcka till nästa men såg det liksom inte, kom på mig men tappade såklart tid och ännu mera fokus, kom fram till halvcoffinen som blev ett av de bättre sprången, hoppade därefter en liten soffa och när jag landade efter den var det samma tanke, "vart ska jag? Vattnet, men vart är det då?" Hittade vattnet och travade igenom, några galoppsprång efter det kom nästa respektingivande hinder, hopp. Oxer i nedförsbacke, vidare till nästa ännu större oxer, vidare till ett högt räcke och sedan var det trakhenergraven, där tog turen slut och läget fanns inte, bromsade kom inget läge, stopp. Tack och lov för att du inte försökte hoppa, volt lite mer fart och hopp, bank upp ner, hus (rätt stort hinder igen), soffa, pallissad, mål.
KUNG-NICKE alltså, kan inte vara mer nöjd med debuten och det sätter en sjuk press till kommande tävlingar, ska vi förbättra oss så måste vi upp över 63% i dressyren, nolla hoppningen och nolla terrängen liksom.
Hinder nummer ett
Hinder fyra, första jag knappt ville hoppa alltså.
Hinder 10 i indianbyn, parallelloxer/ svinrygg, också högt.
Hinder 12 där stoppet kom, hua mig!
13, banken gjorde vi jättebra!
16 sista hindret, pallissad.

RSS 2.0