161119

Lovade att blogga idag så here it goes; det har nog inte undgått någon att jag köpt en häst till, med hjälp av mamma, pappa och Jocke. Josefin ON som jag skrev några rader om i somras, ett par inlägg ner bara.
Det är alltså en av Pias uppfödningar som nu hamnat i Taberg.
Hos Pia var Joss helt ärligt ganska stökig och bökig, inte så konstigt då hon i mångt och mycket var helt outbildad. Under Juli och Augusti hade jag hjälp av Agnes ute i Tunabo och jobbade då mycket med att leda, stanna, backa samt lasttränade. Jag funderade mer än en gång på vad jag gett mig in på och om jag skulle reda ut henne.
Den 9 September var dagen för flytten till Taberg, hon hade ännu inte accepterat släpet helt eller att ens att vara ifrån sin flock. Med hjälp av domosedan, öronproppar, tålamod och en resa i max 50 km/h så rullade hon in tryggt på stall Primeras gårdsplan.
Hon vaknade till i boxen och var som en helt annan häst, borta var det stökiga och bökiga och kvar var en häst som på en resa av 40 minuter blev vuxen, förmodligen på grund av ingen mamma-häst eller bästa kompis att springa till/ ropa på.
Hopsläppet med Nicke och Vally gick bra, Vally som haft en avkomma tidigare, tog dig an Josefin som näst intill sin egen (ej önskvärt, men skönt för Joss att ha en trygg punkt även i sitt nya stall.) Den första månaden stod Joss i boxen jämte Vally men då de vart så tighta bestämde jag att det vore på sin plats att helt enkelt byta boxplats på Nicke och Joss.
Utbildningsmässigt har hon kommit jättelångt sen den där dagen hon flyttade in, i början ledde vi henne med kedja och hon fick gå bakom/ med Nicke eller Vally in och ut ur hagen.
Senast i igår var jag och Agnes nere med Joss i ridhuset utan annat hästsällskap och longerade med bett i munnen och sadel på ryggen, det var femte gången hon hade bett, tillika femte gången longering, (sadeln har hon haft lite fler gånger.) Igår tog hon sina första galoppsprång i lina och hon gör det som en dans utan några som helst protester eller vilda glädjeyttringar. Hon är bara lagom framåt och har en mega-positiv inställning så fort det skall hittas på något.
Löshoppat har vi gjort fyra gånger och imorgon blir nog den sista omgången för det här året, förra gången blev det lite tokigt en gång så imorgon satsar vi på bara positiva upplevelser. Vidare väntar två-tre veckor till av arbete i lina och eventuellt kommer jag även hänga på henne om hon fortsätter utvecklas som hittills och accepterar alla mina påhitt. Sedan får hon vila upp sig inför våren men då fortsätter hanterings-utbildningen, exempelvis blöta ner sig i spolspiltan och kanske gå ut på helt kravlösa promenader.

RSS 2.0